dijous, 9 de maig del 2013

TITAN DESERT 2013

2 IGUALADINS CORONEN AMB ÈXIT LA DURA PROVA TITAN DESERT

Durant els dies 28, 29 i 30 d’abril i 1, 2 i 3 de Maig, els ciclistes igualadins de BTT Joan Badia (Esport Ciclista Odena-Tomàs Bellès) i Genís López (Full Equip Esports) han tingut una participació molt destacada a la VIII MILENIO TITAN DESERT BY GAES. El Joan Badia es dels dos el més veterà, per edat i participació, doncs era ja la segona vegada que competia al desert marroquí. En Joan es classificà 13è de la categoria Senior i 159è a la general, i el Genís amb la seva gran forma física va obtenir una 22è posició a categoria Master i un excel.lent 75è lloc a la general.

El que ens dona idea de la magnitud de la cursa son els impressionants resultats i les xifres finals. Després de quasi 600 km. i més 6.000 metres de desnivell positiu acumulat, 282 corredors dels 350 totals van creuar la línea de meta a Maadid Erfoud , havent completat així les 6 etapes d’aquesta dura edició. Es van produir uns 70 abandonaments.

Somnis acomplerts, reptes culminats, el gran esprit ‘titan’, moments legendaris, paisatjes espectaculars, molta ilusió i força mental,… es una cursa que no es pot descriure, es té que viure. El desert atrapa.

Les dues primeres etapes tenien la complicació de la montanyes de Jbel Sarhro a l’Atlas i d’haver passat nits fredes a les haimes (fins a 1ºC i 5ºC les primeres nits), amb lo qual al matí les cames no responien bé als forts desnivells. Les seguents etapes eren més rodadores però molt pedregoses amb lo qual el ritme baixava, i les temperatures a partir de mig matí anavan al alça fins arribar a 38-39ºC. La quinta etapa va resultar dura pel fet de trovar els famosos 5 km. de dunes al Erg Chebbi, que cal superar cada edició, amb l’agravant que aquest cop es situàren al final de la etapa, amb una forta calor i les cames ja esgotades. Finalment la sexta etapa va estar protagonitzada per un fort vent en contra que no va parar en tot el mati, els corredors es van juntar en grups per fer relleus, i s’els va veure pedalant en forma de ventall pràcticament fins l’arribada.

Els matins están marcats per la competitivitat de les curses, però l’ambient a les tardes es molt distés i cordial entre els participants. Hi ha una complicitat gran entre ells i quan a algú li manca material o equipament, sempre hi ha un company disposat a deixar-li. Es comenten les anècdotes i vivencies del dia i es prepara el recorregut, la roba i l’equip pel endemà. El apartat de nutrició es bàsic i l’organització proveeix dinars i sopars adequats a una dieta d’alt rendiment esportiu.

Des de la primera etapa el portuguès Luis Leao Pinto (Bicis Esteve) va aconseguir un avantatge de 8 minuts sobre els seus adversaris que va saber mantenir després de transcòrrer molta part de la cursa. Només es va veure amenaçada a l’etapa reina, quan Milton Ramos (Lider-Unical) va fer un passeig sobre les dunes, movent-se amb extrema agilitat, pedalant sense posar peu a terra la major part del trajecte de sorra fina i quedant a poc més de 2 minuts del líder. 

Tanmateix, Pinto no es va deixar sorprendre, a la darrera etapa va demostrar que era el que estava en millor forma i es va coronar com a ‘Rei del Desert’. Por altra banda, Claudia Galicia (Polar Team) va guanyar la primera etapa i no va tindre rivals ja que va anar incrementant el temps respecte la segona classificada, Anna Villar (Gaes-Tomàs Bellès-Cannondale Féminas), a partir de la tercera etapa i fins al final.
Es ben cert que aquesta edició no ha estat la de Roberto Heras, el 4 vegades campió de la Titan Desert. Al quilòmetre 66 de la tercera etapa, va enganxar una pedra en una distracció, saltant pels aires amb la consequència de clavícula trencada. Tampoc l’especialista de Marató MTB, Mercè Petit (Gaes-Tomàs Bellès-Cannondale Féminas) va tindre sort al caure i lesionar-se el turmell, la tíbia i el peroné.

Així doncs del total de 282 ‘titans’ de la clasificació general (que inclou Sub23, Èlit, Master, Senior, Femenina, Ion4 Adventure y Duo Mixte), els guanyadors absoluts van ser el campió Luis Leao Pinto (Bicis Esteve) amb un temps de 24 hores, 10 minuts y 58 segons, el subcampió Milton Ramos (Lider-Unical) a 2 minuts i 7 segons y el tercer, el txec Ondrej Fojtik (X-Sports Cannondale) a 10 minuts y 57 segons. 

L’organització de la cursa duu a terme varis projectes humanitaris dirigits a la població del Marroc i promocionats per institucions com Gaes Solidaria o Fundación Repsol. A destacar les accions de Gaes, que van dotar un camió insonoritzat per fer anàlisis auditius i adaptació d’audífons digitals, fent tractament a uns 30 afectats cada dia, seguint un recorregut paral.lel al que transcorre la cursa.

També cal mencionar a l’Eva Giménez que va promocionar el projecte Asdent, per l’ajut del afectats per l’enfermetat de Dent. El seu fill Nacho té aquesta rara malatia, i ella es va proposar acabar la Titan sense gaire preparació física ni tècnica. Amb l’ajut inestimable de 2 companys que la van remolcar moltes estones amb cordes lligades a la bicicleta va poder finalitzar les 6 etapes de la Titan.